JAK SE ZBAVIT AKNÉ

Akné je zánětlivý proces, který probíhá v ucpaném vývodu mazové žlázy. Je způsobené tím, že se vývody mázových žláz začnou ucpávat působením hormonů androgenů.

Akné - obrázek Zdroj obrázku: https://cz.depositphotos.com/18690995/stock-photo-pimple-on-human-skin-macro.html

Vlivem těchto hormonů začne mazová žláza nadměrně produkovat maz, a proto se pleť více mastí. Buňky vývodného kanálku se začnou nepřiměřeně množit a mazový kanálek se ucpe, čímž se vytvoří prostředí pro množení bakterií. Nejznámější bakterií, která způsobuje akné, je Propionibacterium acnes. Na její přítomnost imunitní systém reaguje zánětem, který se projevuje otokem, bolestí a zarudnutím.

Akné nelze přenést na jinou osobu, protože není infekční. Ovšem škrábáním se může roznést na jiná místa na obličeji, protože se bakterie dostanou i do jiných mazových kanálků.

Vývody mazových žlázek se nacházejí na různých částech těla. Akné se může objevit na obličeji, zádech, krku, ramenech i na zadku.


Druhy akné

  • Acne comedonica – projevuje se převážně tečkami na povrchu kůže (komedomy), což jsou drobné nezanícené pupínky
  • Acne papulopustulosa – vyznačuje se výskytem pupínků, které jsou z části zanícené a bolestivé na pohmat. Pupínky jsou začervenalé
  • Acne conglobata – jedná se o nejtěžší formu akné, která se projevuje velkým množstvím hnisajících pupenů, abscesů s hnisem. Jedná se o hluboký zánět, který zanechává výrazné jizvy

Prevence, aneb jak se zbavit akné

  • Používat speciální čistící přípravky pro problematickou pleť (gely, vody, mast na akné)
  • Používat speciální dekorativní kosmetiku na akné pro problematickou pleť například make-up nebo masku na akné, sáhněte například po značce Neostrata
  • Neškrábat jednotlivé pupínky
  • Nekonzumovat alkohol, může akné ještě více zhoršovat
  • Nekouřit
  • Pomoci mohou vybrané vitamíny

Jak se zbavit akné?
Jak se zbavit akné?

Léčba akné

Léčba akné u mírných až středně těžkých forem je lokální v podobě krémů a gelů s účinnou látkou. Vyzkoušet můžete třeba produkty na akné od značky Vichy, nebo koloidní stříbro od značky Pharma Activ.

  • Benzoylperoxid (AKNEROXID) – zmírňuje zánětlivé procesy a také působí proti bakteriím ve vnitřku póru, zmírňuje tvorbu komedomů. Je potřeba počítat s tím, že ze začátku může způsobovat mírné podráždění kůže. Pokud dojde k pálení kůže, je potřeba upravit frekvenci používání a délku aplikace.
  • Kyselina azelaová (SKINOREN) – působí tak, že uvolňuje ucpané vývody a také působí antibakteriálně a protizánětlivě. Dochází k úbytku až k vymizení pupínků a komedomů.  Výhodou je, že má bělící efekt a zesvětluje hyperpigmentace. Tento lék na akné lez použít i v letních měsících, protože není citlivá na slunce.
  • Kyselina salicylová (BIODERMA SÉBIUM GLOBAL) – mnoho přípravků na akné obsahuje v kombinaci s jinými účinnými látkami i kyselinu salicylovou. Jde o látku, která je výtažkem z kůry vrby bílé a má hojivé a protizánětlivé účinky. Také pomáhá snižovat nadměrnou aktivitu mazových žláz. Odstraňuje odumřelé kožní buňky z pórů a z povrchu pokožky a pomáhá odstranit komedomy.

Doplňky stravy s obsahem látek pro normální stav pokožky.

  • Bakteriální lyzáty (ACNEVAC NEO) – doplněk stravy vyráběný nejmodernějšími biotechnologickými a purifikačními technologiemi. Obsahuje unikátní kombinaci purifikovaných bakteriálních lyzátů (vysoce přečištěné neškodné části inaktivovaných mikroorganismů). Také obsahuje zinek a vitamin C.
  • Zinek (WALMARK ZINEK) – přispívá k udržení normálního stavu nehtů, vlasů, pokožky a kostí. 

Akné není zdaleka problémem jen dospívajících. Pupínky a další projevy trápí nejen vizuálně, ale mohou i nevratně poškodit kůži zjizvením. Správně zvolené léky mírní příznaky akné. Většinou se a aplikují kombinací lokálních krémů či gelů a perorálních antibiotik a kontraceptiv.

Co způsobuje a zhoršuje akné?

Většinou se nezbavíte pupínků zcela a nevratně jen s léky. Léčbu akné je vhodné kombinovat s potlačením, či odbouráním potenciálních spouštěcích faktorů. Tedy hlavně začít s léčbou u příčiny. Nejčastěji podporuje vznik akné:

  • kouření,
  • přemíra tučné a nezdravé stravy,
  • stres,
  • medikace,
  • mechanické podráždění,
  • neprodyšné a těsné oblečení,
  • nevhodná péče o pokožku,
  • a nadměrné slunění.

Jak pečovat o problematickou pleť?

Základem je udržovat pleť v maximální čistotě. Nedáte tak možnost bakteriím a nežádoucím kontaminantům ke vzniku zanícení pleti. U postupů a nasazené léčbě hlavně vydržte a nenechte se odradit nežádoucími účinky. V první a neproblematické fázi akné je vhodné vyzkoušet lokální gely na bázi benzoyl-peroxidu, které nejenže odstraňují přebytečný maz a zabraňují množení bakterií, ale i olupují rohovinu z folikul mazových žláz a zajišťují tak odtok kožního mazu. Podívejte se i na naše dermokosmetické produkty na akné.


Protože jste dočetli tento článek, až do konce, je očividné, že vám záleží na vašem zdraví a vzhledu.

Mohl by vás tedy také zajímat článek „Zubní kartáček základ zdravého chrupu“


Akné – související produkty

Přípravky proti akné

LA ROCHE-POSAY EFFACLAR ASTRINGENTNÍ TONIKUM 200 ml

LA ROCHE-POSAY Effaclar adstringentní pleťová voda stahuje póry a zabraňuje jejich ucpávání. Dále zajišťuje obnovu narušené pleti a navrací rovnováhu, uklidňuje, tonizuje a odbourává volné radikály. Obsahuje efektivní komplex látek pro odstranění odumřelých kožních buněk. Minimalizuje nadměrnou tvorbu kožního mazu a působí antioxidačně. Pleť zůstává jemná, hladká a bez ucpaných pórů. Je vhodný na každou pleť s rozšířenými póry, pro mastnou a problematickou pleť. Balení obsahuje 200 ml.


Přípravky proti akné

AKNEROXID 50MG/G gel 50G

Akneroxid 5 je gel k lokální aplikaci na kůži k zevní léčbě akné.Použití má 3 základní léčebné účinky:1. olupující odstraněním rohoviny z folikulárních ústí zajišťuje odtok kožního mazu z mazových žláz.2. protibakteriální omezuje růst bakterií, které jsou spoluzodpovědné za častý vznik akné a za rozvoj místních zánětů.3. odstraňuje z kožního povrchu maz, kterého je u nemocných s akné vždy nadbytek. Lék je převážnou většinou nemocných velmi dobře snášen.


Přípravky proti akné

SKINOREN 200MG/G krém 30G

Skinoren krém je lék používaný k léčbě akné (zánětlivých i nezánětlivých forem). Skinoren krém působí proti bakterii (Propionibacterium acnes), která je hlavním činitelem při vzniku akné. Zároveň také potlačuje proces rohovatění buněk pokožky, které ucpávají póry pokožky a tak způsobují vznik komedonů (černých a bílých). Používá se u dospívajících ve věku 12-18 let.

V tubě je obsaženo 30 g krému.


Přípravky proti akné

AKNEROXID 100MG/G gel 50G

Akneroxid 10 je gel k lokální aplikaci na kůži k zevní léčbě akné.Použití má 3 základní léčebné účinky:1. olupující odstraněním rohoviny z folikulárních ústí zajišťuje odtok kožního mazu z mazových žláz.2. protibakteriální omezuje růst bakterií, které jsou spoluzodpovědné za častý vznik akné a za rozvoj místních zánětů.3. odstraňuje z kožního povrchu maz, kterého je u nemocných s akné vždy nadbytek. Lék je převážnou většinou nemocných velmi dobře snášen.
Akneroxid 10 se používá k místní léčbě acne vulgaris, obzvláště na hrudníku a na zádech. K léčbě těžších forem akné, které nedostatečně reagují na léčbu 5% koncentrací benzoyl-peroxidu.


Přípravky proti akné

LA ROCHE-POSAY EFFACLAR GEL 400 ml

EFFACLAR Čisticí pěnící gel díky jemně čisticím aktivním látkám, které zajišťují dobrou toleranci, šetrně čistí mastnou pleť, aniž by ji vysušoval. Odstraňuje nečistoty a nadbytečný kožní maz a zanechává pleť čistou a svěží. Effaclar gel obnovuje ochrannou bariéru, má antioxidační schopnosti, působí proti podráždění. 

Neobsahuje parabeny, mýdla, alkohol a barviva.

Balení obsahuje 400 ml.


Zdroj: BENU.CZ