Nefunkční ostřikovače Škoda Octavia

Je to cca měsíc, co mi na mém autě Škoda Octavia 1 (FL) přestaly fungovat ostřikovače.

Nejprve jsem zkoušel vyměnit pojistky, protože mi postupně přestali chodit i stěrače, tak jsem si říkal, jestli to není pojiskama, ale pravděpodobně, jak jsem krmil mrtvé čerpadlo ostřikovačů, tak jsem odpálil pojistku.

Samozřejmě všechny pojistky v autě jsem měl zaoxidované, tak jsem použil pojistku 20A z klaksonu na místo pojistky stěračů/ostřikovače.

Po výměně pojistky stěračů se stěrače rozjely, ale ostřikovače stále mrtvé (vůbec nebylo slyšet čerpadlo, tak jsem šel v podstatě na jistotu) – pokud by ostřikovače nestříkaly, ale byl by slyšet zvuk čerpadla při ostřikování, tak bych hledal díru v hadici/nádržce ostřikovačů případně bych hledal, kde jsou cesty ucpané.

Objednal jsem tedy čerpadlo ostřikovače a následně jsem jel na dovolenou do Turecka 🙂


Čerpadlo odstřikovače Škoda Octavia

Samožřejmě právě mi končí technická (možná už skončila), tak po příjezdu z dovolené jsem zajel na dvůr a prošel světla – samožřejmě levá parkovačka mi jednou za rok zhoří (kdyby někdo věděl proč, tak mi napiště do komentářů), vyměnil jsem levou žárovku parkovacího světla a koukl jsem na nádržku ostřikovače.

K mému potěšení, jsem zjistil, že čerpadlo je pěkně přístupné shora a nebudu muset oddělávat kolo, vnitřní blatník a případně nárazník.


Zvolil jsem čerpadlo TOPRAN (značka nic moc, ale když vydrží rok tak za ty kačky je koupím znovu :D). A když vím jak jednoduše to jde vyměnit, tak příště možná vezmu ještě něco levnějšího 😀

Ale né kecám, příště si vezmu čerpadlo ostřikovače FEBI BILSTEIN (je za stejnou cenu :D)


Čerpadlo odstřikovačů Škoda Octavia

Postup byl jednoduchý (nejdřív jsem si hadičkou do kanystru vypustil stávající vodu do ostřikovačů – je to pěkně hořká svině 😀 – nepito).

Staré čerpadlo šlo vydělat moc pěkně – nejdřív jsem si říkal, že je poodpojuji a potom vytáhnu, ale ve finále jsem zvolil postup, že je vytáhnu a potom poodpojuji, protože je tam celkem málo místa na ruce a zavánělo by to polámáním těch kolen, co jsou na výstupních hadičkách – ty nejsou dodávány součástí čerpadla.

Jednoduše chytnete čerpadlo dvouma prstama, zavykláte s ním a přitom táhnete nahoru – žádné násilí. Po vytažení čerpadla z nádržky (je tam zasunuté na gumičce), jsem odpojil kolínko zadní trubičky, potom kolínko přední trubičky a na konec konektor. Původní čerpadlo jsem vyfotil, tak, aby bylo vidět číslo ( 1J6 955 651 ) – kdyby někdo hledal podle čísla – mám Škoda Octavia 1 (1,9Tdi/81kw/r.v.2001).

Čerpadla jsou dva tipy podle toho, jestli máte zadní ostřikovač, nebo pokud zadní ostřikovač nemáte.

Možná bude ještě třetí varianta pro L&K, tam jsou xenony a tím pádem i ostřikovače světel na nárazníku (ale nechci kecat, možná jsou jen 2 varianty).


Čerpadlo odstřikovače Škoda Octavia 1

Na nové čerpadlo jsem připojil zadní kolínko s hadičkou, přední kolínko s hadičkou a konektor (v tomto pořadí) a následně jsem je zlehka zasunul zpět do nádržky odstřikovače. Opět žádné násilí.

Zapnul jsem klíček a zkusil přední i zadní ostřikovače a oba funguji, takže úspěch.

Toto byla snad nejjednodušší oprava na mojí „Odstávce“ a zabrala mi zhruba 10-15min.

Ještě jsem si poladil trysky odstřikovače a vysál auto 😀


Pokud se zadaří, tak tento týden udělám novou STK, pokud ne tak pravděpodobně budu dělat brzdy na předku (zadek mám komplet novej, ale bohužel jsem ho nezdokumentovalú.

Případně pokud by neprošly emise, tak bych asi měnil katalyzátor. V každém případě – pokud neprojdu přes STK, tak bych udělal návod na ty přední brzdy (jen kotouče a desky třmeny jsou v cajku) nebo katalyzátor případně na to, za co by mě vyhodily.


Pokud by někdo měl zájem, mám zde návod na výrobu nového klíče na Škoda Octavia/VW Golf a také na držák na pití z VW Golf do Škoda Octavia 1.

Díky moc za vaši návštěvu a doufám, že vám tento návod, jak na nefunkční ostřikovače u auta Škoda Octavia 1 (FL) aspoň trochu pomůže.