Rouška nebo respirátor – co se děje pod nimi

Tento článek o rouškách a respirátorech má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Kromě nesporných výhod používání roušky nebo respirátoru v souvislosti s COVID-19, může mít dýchání s rouškou i své nevýhody. O které jde nám prozradí lékárnice – Mgr. Pavla Horáková a PharmDr. Kamila Horníčková.

Roušky a Respirátory Like

Proč používat roušky

Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu. Jde o tzv. kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem nebo aerosolem. Šíření v aerosolu je nebezpečnější, jelikož se jedná o menší částice než kapénky. Navíc může aerosol viry přenášet na větší vzdálenost. Pokud jsme tedy v prostředí, kde se vyskytuje více osob najednou a víme, že s nimi budeme trávit čas delší než 15 minut, jsou roušky dobrou ochranou – zvlášť dětí, seniorů, osob se sníženou imunitou nebo chronicky nemocných. Veškerá aktuální doporučení a nařízení o používání roušek a dalších ochranných pomůcek sledujte na stránkách Ministerstva zdravotnictví.  I vy svou ohleduplností můžete přispět k tomu, že nakažených bude méně!

Dýchací soustava

Dýchání s rouškou přináší i jisté nevýhody a rizika. Které to jsou?

Vydýchané hleny, nečistoty a patogeny se zachycují v roušce. Patogeny mají díky teplému vlhkému prostředí ideální podmínky pro množení. Pokud se rouška dostatečně často nemění, dýcháme tyto patogeny a nečistoty zase zpět. Proto je velmi důležité zacházet s rouškou správně.

Pokud používáte jednorázové roušky, po použití je vyhoďte. Pokud používáte textilní bavlněné roušky, po použití je sterilizujte– přinášíme krátký návod, jak na to 🙂

Jste sami? Nadechněte se!

Pokud se jdete projít do lesa, jedete na kole, jezdíte sami v autě či pracujete venku, kde nejsou v blízkosti další lidé, sundejte roušku a dýchejte čerstvý vzduch. Roušku bychom samozřejmě měli mít nasazenou všude tam, kde se potkáváme s dalšími lidmi – obchody, veřejná doprava, úřady, zdravotnická a sociální zařízení,…atd.

Alergie

V případě pylových alergií, může být rouška, která obsahuje nanovlákna či více vstev, výhodou. Při pobytu venku pomůže rouška zachytávat pylová zrna a tím se do organismu dostává méně alergenních částic. Zvláště alergici by se v době nošení roušek (Covid-19 nebo sezónní pylová alergie) měli pečlivě starat o zdraví nosní sliznice a dutiny ústní. Dobře jim poslouží např. spreje s mořskou vodou či vincentkou, které jsou přirozeně bohaté na minerální soli a stopové prvky a použít je můžete nejen v případě pocitu plného nosu nebo oteklé nosní sliznice, ale i nečistot, jenž se v nose mohou usazovat.

Astma

Astmatici a lidé s dýchacími problémy patří mezi hlavní rizikové skupiny.

Mnoho astmatiků se však přes roušku nemůže pořádně nadechnout, a proto raději zůstávájí doma. Ani to však není zcela bez rizika. Pokud chybí pohyb a čerstvý vzduch (nedostatečné větrání, pobyt v místnostech s vyšším množstvím kouře, prachu či alergenů) může dojít ke zhoršení astmatu. Než více vrstevné bavlněné roušky jsou pro astmatiky vhodnější jednorázové roušky z netkané textilie.

Péče o pleť

Každodenní nošení roušky může u lidí s citlivou pokožkou, atopickým ekzémem či akné vyvolat podráždění, svědění či zhoršení stavu pleti. Může docházet k lehkému zapaření pokožky, tření o roušku, ale i pomnožení patogenů, které oslabují přirozenou obranyschopnost pokožky.

Pro osvěžení a zklidnění pleti použijte termální vodu.  Nejdůležitější v péči o pokožku je její důkladné vyčištění. Poté naneste vhodný krém.

Nejvíce trpí pokožka se sklonem k akné a zvýšenou tvorbou mazu. Pod roušku nepoužívejte make-up a dekorativní kosmetiku, nechte pleť dýchat.

Roušku perte v nedráždivém pracím prostředku a pořádně vymáchejte.

Když nosíte respirátor delší dobu

„Pod rouškou, ale hlavně pod respirátorem u lidí, kteří tuto ochranu musí nosit několik hodin na obličeji, pleť a kůže obličeje mnohdy trpí nejen zarudnutím, ale hlavně otlaky a zhmožděním kůže. Na místě je ošetřit kůži po sundání respirátoru hojivými mastmi, které vyhovují danému typu pleti- vhodné jsou vitamínové masti s panthenolem, vitamínem E, měsíčkem, aloe vera či dalšími hojivými látkami.“ 

Nošení roušek u dětí

Ani u dětí byste na roušky neměli zapomínat. Obzvlášť v nadcházejícím podzimním období chrání roušky děti před různými viry a zdroji přenosných nemocí. Ve větších kolektivech, při návštěvě lékaře nebo v přeplněném obchodním centru, je podle našeho názoru, nošení roušek u dospělých i dětí na místě. Nošení roušek dětmi může být někdy dost tvrdý oříšek. Není vhodné děti strašit, ale vést je k aktivní odpovědnosti za své vlastní zdraví. 

My dospělí jsme pro děti příkladem toho, jak pečujeme o své zdraví a jak se snažíme chránit sebe i své blízké. Doba se mění a dnešní tvář skrytá za rouškou není nic neobvyklého a stala se běžnou součástí každodenního života. Děti jsou navíc velmi přizpůsobivé. Po počátečních měsících se povědomí o používání ochranných pomůcek mění a i ti nejzarytější malí odpůrci roušek pochopí, že nejde o nic nepřekonatelného.

Alergický astmatik a rouška

Zákaznice Jarmila je alergický astmatik a diabetik a podělila se s námi o svoje zkušenosti s nošením roušky: 

„Jako alergický astmatik mám letos na jaře opravdu velké problémy. Roušku mám z plátna (100% bavlny), což je asi ten největší problém. Musím se chránit proti virům, protože svým způsobem, ač jsem mladý člověk, spadám do ohrožených skupin, ale zároveň v  plátěné roušce nemohu moc dýchat. Když mluvím do telefonu a mám roušku, mám problém po půl minutě dokončovat věty, protože nemůžu popadnout dech. Snažím se proto být doma a moc nevycházet. Nechci podcenit svoji ochranu a ochranu ostatních tím, že si budu šít roušky z tenčího materiálu. Dalším problémem je pleť – mám ji dost citlivou a pod rouškou hodně vysychá. Okolo pusy a na bradě se mi tvoří suché šupinky nebo pupínky. Jeden přípravek, se mi celkem zatím osvědčil je DIAANGEL KRÉMOVÁ PĚNA PRO PÉČI O POKOŽKU. Je  hutný a za normálních okolností ho používám jen v zimě, teď bez něj nedám ani ránu. Do pleti se mi vsaje a udrží ji v pohodě celý den bez pocitu mastnoty. Je to geniálně harmonický produkt!“

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Stylové a designové trendy roušky nakoupíte např. v eshopu Queens

Autor: Mgr. Pavla Horáková -> O autorovi

Roušky

Rouška

Respirátor

Ochrana dýchacích cest

Roušky

Rouška

Respirátor

Ochrana dýchacích cest

Rouška, Rouška, Rouškami, Rouškama, Rouškou, Rouško, Roušky

Rouška, Rouška, Rouškami, Rouškama, Rouškou, Rouško, Roušky

Rouška, Rouška, Rouškami, Rouškama, Rouškou, Rouško, Roušky

Rouška, Rouška, Rouškami, Rouškama, Rouškou, Rouško, Roušky

Rouška, Rouška, Rouškami, Rouškama, Rouškou, Rouško, Roušky

Zdroj původního příspěvku Lékárna.cz

(některé detaily mohly být upraveny)