Výměna ramen přední nápravy Škoda Octavia

Návod na výměnu ramen přední nápravy Škoda Octavia 1

Minulý týden jsem měnil na své Octavii 1 (1,9TDi/81kw) příčná ramena přední nápravy, měl jsem špatné uložení, taku už bylo pomalu na čase, abych s tím něco udělal. Celá oprava zabrala cca půl hodiny (naštěstí mám švagra se zvedákem, takže jsem se nemusel kroutit skrčený u heveru) – půl hodiny to bylo ve dvou (každý jsme udělal jednu stranu).

Švagr má sice lis, takže jsme mohli na starých ramenou pouze přelisovat uložení, ale vzhledem k tomu, že ramena na mé Ovci, už byla značně zrezavělá, rozhodl jsem nám ušetřit práci a vzít celou sadu ramen přední nápravy na webu Automedik (protože jsem s tímto eshopem spokojen díky jejich vstřícnosti, rychlosti, sortimentu a také v neposlední řadě díky poměru cena/kvalita – pozn.: Na Automediku mají dokonce Autobaterie s dovozem, což nebývá u všech eshopů standardem).

Vzhledem k předchozím dobrým zkušenostem, jsem zvolil značku A.B.S. u které mě v sadě vyšlo jedno komplet rameno s kostí stabilizátoru na cca 1010Kč (což je řekl bych dobrá cena, i když se dají koupit ramena cca za 600Kč/kus, myslím si, že to není díl na kterém člověk něco ušetří). Dá se samozřejmě koupit i sada uložení na jedno rameno, ale já většinou na podvozku měním díly na obou stranách zároveň.

Jelikož jsme toho na Ovci dělali vícero, bohužel jsem opravu nenatáčel, ale našel jsem alespoň videonávod od Autodoc na youtube, který vám ukáže, jak na to. Já myslím, že není třeba nějak složitě to popisovat a shrnu to jednou větou – Stará ramena sundat a nová nasadit 🙂

  1. zvednout auto a sundat kolo/a
  2. sundat kost stabilizátoru
  3. povolit a vyklepnout čep
  4. povolit a sundat rameno
  5. stejným způsobem nové rameno nasadit

Koukněte na videonávod od Autodoc a uvidíte, že na tom nic extra složitého není. Kažodpádně zvedák v garáži je pohodlí, které vám běžný hever z kufru nedopřeje 🙂

Ještě jsem zjistil, když jsem měl Ovci nad hlavou, že mám díravé Prahy (klasika), takže mě čeká nákup a vyvaření. A už delší dobu mi mizí voda, ale netrpím ani kouřivostí, ani ztrátou výkonu, takže díky bohu nejde o těsnění pod hlavou ani vodní pumpu a nebude to až tak složité na opravu. Vypadá to, že mi protéká voda přes termostat, takže budu s prahy kupovat i ten. Pokud bych našel čas, tak bych se pokusil průběh nafotit a trošku zde o tom něco napsat (zkušenosti, postřehy, apod.)

Doufám, že vám tento video návod od Autodoc poslouží a že se svými Octaviemi a Golfy zažijete mnoho dalších bezproblémových kilometrů.

Na tomto webu si také můžete přečíst článek Držák pití z Golf 4 do Octavia 1 nebo článek Autoklíč Škoda Octavia 1 / Golf 4 – návod.

Díky moc za vaši návštěvu a budu rád, když se opět vrátíte nebo tento web dále doporučíte.