Autoklíč Škoda Octavia 1 / Golf 4 – návod

Výroba nového nebo náhradního klíče k vozu Škoda Octavia 1 (nebo Golf IV) není až tak složitá, jak to může vypadat a navíc si můžete klíč s dostatkem prostředků a informací vyrobit sami za méně než je polovina tržní ceny klíče.


Shrnutí postupu na výrobu autoklíče

Postup na výrobu autoklíče je jednoduchý a to :


Kde nakoupit autoklíče Škoda Octavia 1 / autoklíče Golf IV

Kde a jak koupit polotovar pro výrobu nového klíče pro Škoda Octavia 1 (pokud jste nepoužily odkazy v prvním odstavci)


Máme koupený polotovar autoklíče

Pokud jste koupil(a) polotovar autoklíče a chcete si ho brousit sami pomoci frézky – zde dávám krátký video návod na použití kopírovací frézky z odkazu nahoře (případně znovu ZDE)

Pokud nejste kutilové (nebo nemáte zájem mít doma kopírovací frézku), každý klíč-servis a každé průměrné zámečnictví vám dnes ochotně vybrousí planžetu HU66 pro autoklíče Škoda Octavia (Golf IV) a cena se pohybuje mezi 300Kč až 500Kč za planžetu (dá se domluvit na množstevní slevě :D)


Máme vybroušený autoklíč a jdeme kódovat/učit/párovat s autem

Asi bych začal spárováním dálkového ovládání (protože, to se dá dělat i bez diagnostiky).

Takže spárovat dálku s autem je jednoduché a jde to i bez diagnostiky.

Návod na spárování dálkového ovládání autoklíče z webu skodaoctavia.cz autora ppfox

  • odemkneme auto , vlezeme dovnitř, zavřeme dveře a klíč strčíme do zapalování (neotáčet, jen zastrčit!)
  • podržíme najednou oba „čudlíky“ na dálce (kontrolka začne blikat) tak dlouho, než se kontrolka rozsvítí (nebo zhasne? už nevím, ale prostě přestane blikat)
  • otočíme klíčkem až se rozsvítí kontrolky na palubce
  • zmáčkneme 3x po sobě tlačítko na odemknutí, mezi zmáčknutími uděláme krátkou pauzu (2-3 sec)
  • při 3-tím zmáčknutí se rozblikají blinkry a je hotovo

Nejsem si jistý jestli tento postup funguje i u nových klíčů nebo jen u těch, co už byli dříve spárované.

Postup párování dálkového ovládání autoklíče, který fungoval u mě:

  • nastoupíme do auta a zapneme zapalování do první polohy původním (starým) klíčem
  • vystoupíme a nový klíč strčíme do zámku ve dveřích a dveře zavřeme
  • novým klíčem zamkneme pomocí dveřního zámku (chvíli držíme v zamčené pozici cca 3sec) a poté ještě 2x zamčení opakujeme (měla by se rozblikat LED co je vedle čudlu ve dveřích a potom by měla zůstat svítit, pokud tam tu LED máte)
  • potom vytáhneme nový klíč ze zámku (v závislosti na tom jak jste ho strčily do zámku, já ho ani nevytahoval) a 3x zmáčkneme tlačítko pro zamčení dveří (přičemž poprvé jsem 5sec tlačítko podržel).
  • Potom novým autoklíčem pomocí dveřního zámku odemkneme a po vytažení podržíme tlačítko pro odemknutí
  • Vypneme zapalování, vytáhneme starý klíč a vyzkoušíme nový klíč pro odemčení dálkovým ovládáním.
  • Pokud to nefunguje, opakujeme vícekrát (mě to zafungovalo až napodruhé)

Postup pro koncernové vozy – jak spárovat dálkové ovládání autoklíče – video návod z youtube


Máme vyřezaný autoklíč a spárované dálkové ovládání

Je na čase učit/kódovat čip ID48 nového Autoklíče do řídící jednotky automobilu

  • Máme koupený Autoklíč, vyřezanou planžetu a spárované dálkové ovládání
  • Vložíme původní klíč do zapalování a zapneme zapalování do pozice 1 (aby se rozsvítily kontrolky)
  • Připojíme se diagnostikou k řídící jednotce palubní desky (ano palubní desky – původně jsem si myslel, že budu klíč nahrávat do řídící jednotky imobilizéru, ale není to tak)
  • Je potřeba znát PIN řídící jednotky palubní desky, ten se dá vyčíst pomocí softwaru VAG_K+Commander (viz. videonávod níže)
  • S PINem řídící jednotky palubní desky se pomocí programu VAG.COM připojíme do jednotky palubní desky (pokud to máte v angličtině, tak je to 17tka Instruments)
  • Po připojení do jednotky dáte LOGIN/PŘIHLÁSIT a přihlásíte se pomocí zjištěného pinu (Pozn.: pin je pětimístný, takže pokud máte jen 4/3/2/1 čísla(o), tak na začátek přidáváte nuly)
  • Po úspěšném příhlášení dáte Přizpůsobit/Adaptation, navolíte kanál/channel 21 a dáte TEST (ukáže se vám hodnota pro počet přizpůsobených klíčů – tento počet je celkový počet přizpůsobených klíčů)
  • Nastavíte novou hodnotu na požadovaný počet klíčů a dáte Uložit/Save, Potvrdíte (Ano/Yes) dotaz, zda chcete opravdu uložit novou hodnotu (v této chvíli by měla blikat kontrolka imobilizéru na palubní desce)
  • Nechte původní klíč v zapalování do té doby než kontrolka imobilizéru zhasne, poté vypněte zapalování a vložte nový klíč
  • Novým klíčem zapněte zapalování do pozice 1 a opět vyčkejte, než přestane blikat kontrolka imobilizéru
  • Takto to opakujte podle toho, kolik klíčů jste zadaly do pole nová hodnota v kanálu 21 řídící jednotky palubní desky (přizpůsobit takto musíte i starý klíč, takže pokud doděláváte 2 klíče nastavte hodnotu na 3 a po prvním dokončení blikání kontrolky imobilizéru opakujte ještě 2x s novými klíči).

Video-návod pro vyčtení PIN řídící jednotky palubní desky – Výroba autoklíče Škoda Octavia 1 / Golf 4

Zde je výše zmíněný video-návod, jak pomocí programu VAG_K+Commander vyčtete PIN řídící jednotky palubní desky, který budete potřebovat pro adaptaci/přizpůsobení nových klíčů.

Hodnota v okénku Login, která se objeví po vyčtení EEPROM paměti řídící jednotky (07 Kombi) je PIN, který potřebujeme. (Zde je např.: 2666 po přidání nul budeme do VAG.COM zadávat PIN 02666).

Video-návod pro adaptaci/přizpůsobení nových Autoklíčů Škoda Octavia 1 / Golf IV

Zde je video-návod pro adaptaci nových autoklíčů pomocí VAG.COM (VCDS) respektive pro dokončení spárování nových autoklíčů s autem -> adaptace ID48 s řídící jednotkou.

Doufám, že vám tento návod na výrobu/zhotovení nového nebo náhradního autoklíče pro koncernové vozy jako je Škoda Octavia 1 nebo Golf 4 bude dobře sloužit a že pomocí něj vznikne mnoho nových low-cost autoklíčů.

Suma sumárum

Součet 350 + 275 + 400 = 1025Kč (brány střední rozsahy cen kabelu a vybroušení planžety rozsah je cca 900-1140Kč).

Když jsem sháněl nový autoklíč nejlevnější nabídka v okolí byla 1600Kč za pevný autoklíč bez dálkového ovládání, 2000Kč za pevný autoklíč s dálkovým ovládáním a 2500Kč za vystřelovací autoklíč s dálkovým ovládáním.

Za mě (jelikož jsem dělal 2 autoklíče zároveň a domluvil jsem si broušení 2 planžet za 400Kč byla celková cena 1000Kč za dva klíče. Rozchodit VAG.COM byl porod asi na hodinu procházení Youtube, ale u mě spokojenost mám za polovinu jednou tolik co jsem chtěl 🙂

Tento článek je pouze pro edukativní účely pro ty co chtějí kutit a skrblit, autor nenese odpovědnost za škody způsobené tím, že se někdo diagnostikou hrabal někde jinde, než mu tento návod poradil, že si diagnostikou stočil tachometr a podobně. Díky moc za čtení, zanechte komentáře.

Děkuji za vaši návštěvu, doufám, že vám můj návod bude dobře sloužit. Možná by vás také mohl zajímat návod na to, jak dát držák na pití z Golf 4 do Octavia 1