Menstruační kalhotky

Jak fungují menstruační kalhotky

Menstruační kalhotky – velmi zmiňovaná věc dnešní doby v ženském světě. Co o nich víme a jak vlastně fungují?

Jsou plnohodnotnou náhradou za menstruační vložky a tampony. Lze je používat samostatně, nebo jako doplněk k menstruačnímu kalíšku či menstruační houbě. Jsou pohodlné, ekologické, ekonomické, savé, nepropustné a pratelné.

A jak tedy vlastně menstruační kalhotky fungují?

Jde vlastně o různé vrstvy poskládané na sebe, které pak tvoří funkční celek.

První vrstva dotyková – tvořená obvykle nějakou velmi funkční tkaninou, která dobře odvádí vlhkost, zároveň je příjemná, pohlcuje pachy, je antialergická i antibakteriální. Bývá ji merino, bio bavlna nebo tkaniny s obsahem stříbra.

Druhou vrstvou je vrstva savá (absorbční) – jejíž funkcí jak již název napovídá je nasát (absorbovat) do sebe co nejvíce tekutiny.  Často se používá bavlněné froté či bambusová tkanina.

Poslední je vrstva nepropustná, kdy se používají nejčastěji PUL nebo membrány různého typu.

Když se tyto vrstvy spojí a ušijí se z nich menstruační kalhotky, můžete se být jisté, že to funguje. Je již hodně žen, které menstruační kalhotky používají a jsou s nimi spokojené. A spokojené budete nejen vy, ale i naše planeta, která je pak více zelenější!


Jak prát ?

Před prvním použitím menstruační kalhotky vyperte v pračce, aby se aktivovala savá vrstva menstruačních kalhotek. Po použití napřed v ruce přemáchnoutneždímejteNepoužívejte žlučové nebo kosmetické mýdlo. Potom vložte do pračky s tekutým pracím prostředkem, maximálně na 40 stupňůnepoužívejte aviváž.


Jak sušit ?

Volně u topenípřevrácené naruby, rozhodně ne v sušičce. Doba sušení se v závislosti na okolních podmínkách může pohybovat v rozmezí pěti až osmi hodin. Pokud náhodou zapomenete a použijete sušičku, tak se nic zásadního nestane, ale opakovaným sušením v sušičce by se menstruační kalhotky daleko dříve znehodnotily.


Kolik je potřebovat menstruačních kalhotek ?

Pro komfortní nošení a výměnu během menstruačního cyklu je ideální počet 4-7 kusů menstruačních kalhotek. Jde o to, aby stačily použité kalhotky uschnout po vyprání. Jelikož se nesmí sušit v sušičce, tak se tím doba schnutí prodlužuje, ale je to důležité pro ochranu speciální membrány.


Jak dlouhá je funkční část ?

Dle názorů uživatelek, jsme zjisili, že je důležité mít funkční část co nejdelší. Proto jsme vepředu i vzadu umístili funkční část 5 cm pod okraj kalhotek. Takže například u velikosti M má délku 38 cm a v zadní části šířku 25 cm ! Dále je dobré vědět, že savost do určité míry narůstá s větším počtem praní. 


Jak dlouho vydrží bez protečení ?

To je velmi těžká otázka, protože každá žena je sama o sobě unikát a i u ní se může průběh menstruace měnit, je to tedy velice individuální. V podstatě Venuše kalhotky pojmou až 40 ml a Vesny až 50 ml. Nechceme, jak někteří výrobci přehánět s informací, že pojmou až 80 ml, což teoreticky zvládnout mohou, ale ruku na srdce, komfortní to asi moc nebude. V každém případě je potřeba mít na paměti, že tyto hodnoty jsou pouze orientační a počítá se s postupným uvolňováním tekutiny, aby se stačila vsáknout a rozprostřít po větší šířce. Velmi ale záleží na průběhu menstručního cyklu. Pokud například víte, že v příštích pár dnech menstruační cyklus začne, tak již kalhotky začněte nosit jako pojistku. A i první dny pravděpodobně vystačíte s 1-3 kalhotkami za den. Při silnějších dnech již pravděpodobně budete potřebovat kalhotky měnit častěji. Zároveň ale co platí na jednu ženu, tak to nebude platit na jinou ženu nebo dívku.


Mohu používat jako pojistku k menstruačnímu kalíšku ?

Ano, samozřejmě. Je to mezi ženami hodně využívaná varianta, kdy hlavní část odvede menstruační kalíšek a menstruační kalhotky fungují jako pojistka. Tímto způsobem můžete být absolutně klidná, že kalhotky zastaví případné přeplnění kalíšku.